Du har säkrat officiella biljetter
Du har säkrat officiella biljetter
Boka en komplett fotbollsresa till Birmingham och se en match på den legendariska klubben Aston Villa. Klubben var med och grundade den engelska fotbollsligan 1888, och har vunnit både ligatiteln och FA-cupen vid sju tillfällen. Aston Villa är också en av fem engelska klubbar som har korats till vinnare av Europacupen. (Man kan ta ett foto av sig själv tillsammans med trofén när man deltar i en rundvandring på stadion). Klubben har också spelat på en av de mest ikoniska arenorna i högstaligan i över 120 år. Villa Park byggdes 1897 och genomsyras av tradition och historia. När det kommer till stämningen är det väldigt få engelska arenor som kan mäta sig med Villa Park och deras hängivna fans. Planen är också känd som fotbollens Grand Old Lady. Den ligger mitt i ett viktorianskt arbetarkvarter och Villa Park är en av de få gammaldags engelska arenorna i Premier League. De fyra olika läktarna har alla sin egen särprägel och är en stor del av upplevelsen.
Du får också massor med tid över för att upptäcka Englands andra största stad när du besöker Aston Villa. Birmingham har mycket att erbjuda turisterna, och vi på VoetbalTravel har sammanställt en lista över de mest spännande sevärdheterna för dig.
Vi har ställt samman en lista med några av våra bästa tips för att du ska få en oförglömlig fotbollsresa. Allt från praktisk information om Villa Park till förslag på vad som är värt att se i Birmingham.
Villa Park har varit Aston Villas hemmaarena sedan 124 år tillbaka. Den öppnades 1897 och man har ständigt renoverat den för att bibehålla den gamla klassiska atmosfären. Villa Park har därmed haft en betydelsefull roll i den engelska fotbollshistorien. Så matchen mot Aston Villa är alltså en av säsongens höjdpunkter för alla bortasupportrar. För var kan man fortfarande hitta en arena där internationella matcher har spelats under tre olika sekel? Den första ägde rum 1899 och den senaste (i skrivande stund) 2005. Inte mindre än 55 semifinaler har också spelats där i FA-cupen, vilket är fler än på någon annan arena.
Aston Villa stod också som värd för matcher i VM 1966 och EM 1996. Även den allra sista finalen i Europeiska cupvinnarcupen 1999 spelades på Villa Park.
Villa Park ligger ungefär tre mil från Birminghams centrum och här finns utmärkta möjligheter att ta sig fram med kollektivtrafik. Birmingham har inte mindre än 34 tågstationer, och Birmingham New Street är den största centrala knutpunkten. Tåget är det bästa sättet att ta sig till Villa Park, men du kan också enkelt ta bussen till arenan.
De två närmaste tågstationerna till Villa Park är Witton och Aston.
Kliv på vid huvudstationen Birmingham New Street för att ta dig till Witton, och åk med West Midlands Train (mot Rugeley Trent Valley) för att komma till Witton (det tredje stoppet på linjen) med en restid på cirka tio minuter. Från stationen till Villa Park är det mindre än tio minuters gångväg.
Du kan också hoppa på tåget vid Birmingham New Street i riktning mot Four Oaks för att ta dig till Aston som är andra stoppet på linjen och tar cirka sju minuter. Villa Park ligger på cirka 13 minuters gångavstånd härifrån.
Under matchdagar går det ytterligare tågtrafik. Du kan också bara hänga på strömmen med supportrar.
De viktigaste busslinjerna från stadens centrum till Villa Park är 7, 11A och 11C, som stannar vid Witton Square. Villa Park ligger på bara fem minuters gångväg härifrån. Busslinjerna 65 och 67 (från Aston University) stannar vid Sandy Lane, och härifrån är det 13 minuters promenad.
Adressuppgifter för Villa Park
Villa Park
Trinity Road
Birmingham B6 6HE
Storbritannien
Villa Park har 42 785 sittplatser som är fördelade på fyra olika läktare, alla med sin egen unika karaktär. Det har under flera år funnits planer på att bygga ut arenan. Man har tänkt sig att hörnen mellan läktarna skulle kunna fyllas ut. På senare tid har man också funderat på att ersätta den norra läkaren med en ny, i samma stil som Trinity Road-läktaren. Sittplatserna på arenan skulle i så fall öka till 50 000.
Läktarna på arenan är:
Du kan givetvis inte åka på fotbollsresa utan att ta en titt bakom kulisserna på Villa Park. Klubben organiserar tack och lov flera omfattande rundturer på arenan dagligen. Vi rekommenderar starkt att du bokar på nätet för att du säkert ska få en plats på den populära arenavisningen. Detta är ett absolut måste för Legends Tour.
Arenarundtur
Visningen innefattar tillträde till mediecentret, pokalrummet, omklädningsrummen, spelarnas lounge, spelartunneln, bänkraderna och planen. Du får också information om klubbens historia och om Aston Villas klubbhjältar av en expertguide. Och som en extra höjdpunkt får du möjlighet att ta foto med Europacupen och FA-cupen. Rundturen hålls från 10 till 17 på vardagar och kostar 17 pund (15 pund för personer under 16 år). På lördagar hålls turerna kl. 10-20 och på söndagar kl. 11-16. Vuxna får betala 20 pund på helgerna och personer under 16 år betalar 15 pund.
Legends’ Tour
Det finns också en Legends’ Tour som genomförs med jämna mellanrum. Här bjuds samma inslag som den vanliga rundturen men den leds istället av en eller flera av Villa-legendarerna. Fram till nyligen var det olika spelare från laget som vann Europacupen 1982 som höll i guidningen. Efteråt fanns det möjlighet till frågor och man kunde ta en bild med den/de före detta spelaren/spelarna. Priset för den här rundturen är 40 pund. De här turerna är oerhört populära och säljs ut snabbt så försök att boka så snart som möjligt.
Kring Villa Park finns det flera härliga supporterpubar och kaféer inom en ett par kilometers radie. Stämningen är alltid mycket välkomnande. En del supportrar ta sina barn med sig och hemma- och bortasupportrar umgås vänskapligt med varandra. Här kommer du definitivt lära känna nya vänner. Vi har valt ut några av de bästa pubarna för dig.
Det här populära supportercaféet ligger på 458 Witton Road, 500 meter från Villa Park. Det har nyligen bytt ägare och har genomgått en större renovering. Puben har två separata ingångar och på insidan är den också uppdelad mellan hemma- och bortasupportrar, där bortasupportrarna håller till på den bakre delen av puben. Här finns stora skärmar för alla sporter och även ett antal biljardbord.
Även den här puben har nyligen genomgått en större renovering. En ny uteplats har öppnats och en lokal konstnär har gjort en väggmålning över segern i Europacupen i Rotterdam 1982. På matchdagarna har man en DJ som bland annat har med ”Sweet Caroline” med på spellista. Det bjuds också på återkommande frågestunder med tidigare Villa-ikoner, som exempelvis en med den härlige Paul Merson.
Denna välkända supporterpub är inhyst i en fantastisk byggnad på Trinity Road med utsikt över Villa Park. Här är alltid mycket folk och stämningen är trevlig med både unga och gamla fans på matchdagarna. Det finns gott om valmöjligheter när det gäller mat och skärmar för att titta på direktsänd fotboll. Även klubbikonerna är stamgäster här. Klubblegendaren Brian Little var till exempel på besök här en gång och bjöd på en frågestund och signering efter en hemmamatch.
Aston Villa grundades 1874 av medlemmar från cricketklubben i Aston Villa Wesleyan Methodist Chapel. De ville ägna sig åt en annan sport under vinterhalvåret när de inte spelade cricket och det slutade med att det blev fotboll. Klubben hade redan från början ett nära förhållande till den stora skotska gemenskapen i Birmingham, och det skotska lejonet prydde snart klubbens logga och matchdräkt.
Den nya klubben fick en lysande start: de vann sin första FA-cup 1887 och Aston Villa tog sex nationella titlar mellan 1894 och 1910.
Den här framgångsrika perioden nådde dock sitt slut. Efter andra världskriget lyckades klubben bara vinna FA-cupen en gång till (1957), och på 1960-talet hade klubben till och med sjunkit till tredje divisionen. Birminghamklubben verkade vara dömd till att stanna kvar i den lägre divisionen och det enda man berömde klubben för var den fantastiska arenan.
På 1970-talet återvände klubben så plötsligt till det engelska toppskiktet. De väckte sensation genom att vinna ligatiteln under tränare Ron Saunders 1981, deras första seger sedan 1910! Saunders fick snabbt sparken säsongen därpå och klubben slutade på elfte plats. Klubben hamnade återigen bland eliten när den vann Europacupen. Man besegrade Bayern München med 1-0 i De Kuip i Rotterdam och vann även den europeiska supercupen när man besegrade Barcelona. Det skulle också komma att bli den sista stora utmärkelsen som klubben från Birmingham vann. Klubben blev nedflyttad från Premier League 2016, men lyckades återvända till högsta ligan 2020.
Aston Villas främsta rival är förstås Birmingham City från samma stad, och dessa möter man i the Second City Derby. De båda arenorna ligger mindre än fyra kilometer från varandra. Det första derbyt daterar sig till 1879, där Birmingham City vann med ett-noll. Aston Villa vann därefter de flesta Second City Derbyn.
En annan lokal rival är West Bromwich Albion, som ligger bara 7 km bort, och som också är en av Birmingham Citys rivaler. Rivaliteten med WBA växte på allvar mellan 1988 och 2002, då Aston Villa och Birmingham City inte möttes eftersom de spelade i olika divisioner. Som en tredje lokal finns även Coventry City FC som också är en lokal rival, men detta var särskilt under glansdagarna på 1980- och 1990-talen.
Loggan visar ett gyllene lejon som står på bakbenen mot en ljusblå bakgrund. Lejonet har prytt märket sedan 1880 och är en hyllning till Royal Arms of Scotland och Birminghams skotska arv. Klubbens första ordförande var en skotte, William McGregor, som ville stärka klubbens koppling till det skotska samhället. (En staty av den före detta ordföranden går att se framför Trinity Road-läktaren). Lejonet i Skottlands kungliga vapen intog en central plats. Mellan 1956 och 2016 återfanns även mottot ”Prepared” på märket. Mottot försvann med den senaste versionen från 2016, och nu ser man bara en förkortning av klubbens namn. Det senaste märket uppskattades inte av supportrarna. Klubben betalade formgivare 100 000 pund, men loggan var i stort sett oförändrad bortsett från att själva mottot försvann.
Till en början spelade Aston Villa i en svart tröja med märket med det skotska lejonet. De här loggorna köptes i Skottland och syddes fast på tröjan. Efter att de tvättats började märkena blekna, varefter tvätterskan vägrade tvätta fler tröjor. 1888 röstade medlemmarna för att färgerna skulle bli vinrött och blått. Efter det har tröjan i stort sett behållit sitt utseende. Klubbens traditionella dräkt består av vinröda tröjor med azurblå ärmar, vita shorts och azurblå strumpor.
Birmingham är Storbritanniens näst största stad, både när det gäller storlek och befolkning, och den är typiskt engelsk till karaktären (till skillnad från London). Därför är det en väldigt livfull stad som lockar många turister, inte minst på grund av sin rika historia och sin kulturhistoriska bakgrund. Flera av de som sett Netflix-serien ”Peaky Blinders” har gjort besök i staden, även om den egentligen inte utspelar sig i Birmingham. Du kommer inte ha en enda tråkig stund här. Staden har inte mindre än 571 parker, vilket är fler än någon annan europeisk stad. Vi har ställt samman en lista över några av de unika turistattraktionerna.
Man känner sig som man hamnat mitt i filmen Kalle och chokladfabriken när man gör ett besök hos världens näst största chokladtillverkare. Det berömda varumärket Cadbury har sin fabrik i Bournville, som ligger cirka sex kilometer utanför Birmingham. Du får lära dig allt om fabrikens historia, se hur man tillverkar choklad och roa dig med någon av de många attraktionerna under en enskild rundtur i besökscentret. Du kan provsmaka choklad och även köpa den i världens största Cadbury-butik. Vuxna betalar 19 pund, barn upp till 15 år betalar 24 pund och det är gratis inträde för barn upp till fyra år. Du kan också boka ett afternoon tea för fem ytterligare besökare. För att komma hit tar du tåget från Birmingham New Street station mot Bromsgrove och kliver av 13 minuter senare vid Bournville station. Härifrån är det ytterligare en promenad på 10 minuter.
Om du gillar att shoppa är Birmingham något för dig. Mitt i stadens centrum hittar du det enorma shoppingcentret Bull Ring, som besöks av 35 miljoner människor varje år. Det är sammanlänkat med shoppingcentret Grand Central via en bro och tillsammans utgör dessa det största sammanslagna shoppingcentret i Storbritannien. I det enorma komplexet på 11 hektar finns över 140 affärer, boutiquer och matställen. Se till att ta en vända på varuhuset ”Selfridges”. Butiken är beklädd med 15 000 aluminiumskivor som hämtat inspiration från en Paco Rabanne-klänning och har redan vunnit åtta arkitekturpriser.
Birmingham var i framkant under den industriella revolutionen på 1700-talet. Det var här som James Watt konstruerade ångmaskinen. Befolkningen växte enormt på grund av de många arbetstillfällena. Många arbetar bodde därför i väldigt tättbebyggda bostäder, så kallade back-to-back-hus. Dessa hus byggdes bredvid varandra och hade en gemensam gård där det också fanns ett antal gemensamma toaletter och tvättstugor. Ofta kunde det bo så många som tio olika familjer i de här husen. Husen går fortfarande att se i sitt ursprungliga skick. Back-to back-husen ligger nära Bull Ring och är endast öppna för förbokade rundturer mellan klockan 10 och 16 på helgerna. Besöket måste bokas på nätet två veckor i förväg. Vuxna betalar 9,50 pund och barn betalar 4,75 pund för denna guidade tur.
Birmingham har ett stort internationellt rykte när det kommer till kultur. Tänk bara på Birminghams symfoniorkester, Royal Ballet, Repertory Theatre och Institute of Fine Arts. Men vad du inte får missa är stadens bibliotek. Det ritades av holländaren Francine Houben och är det största biblioteket i hela Europa. Höjdpunkten är Shakespeare Memorial Room, där man hittar de samlade 43 000 verken av Storbritanniens mest kända dramatiker, William Shakespeare. Det finns också mycket annat helt fantastiskt att titta på här. Och glöm inte den ”hemliga trädgården” som är en terrass med växter där du har en helt otrolig utsikt över staden.