Du har säkrat officiella biljetter
Du har säkrat officiella biljetter
Boka och skräddarsy din kompletta fotbollsresa till Newcastle United FC på enklast möjliga sätt. Välj match, hotell & sittplats på ett och samma ställe. Inga bokningsavgifter tillkommer.
Boka en komplett fotbollsresa till Newcastle United FC och se en Premier League-match på en av världens mest ikoniska fotbollsarenor. St James’ Park är ett arkitektoniskt mästerverk och ligger mitt i stadens centrum. Det genomskinliga taket över de två höga läktarna är den största utskjutande konstruktionen av alla europeiska fotbollsarenor. Från platserna högst upp har du en helt unik utsikt över planen och även över staden och det omgivande landskapet.
Newcastle United FC är också de som har de mest hängivna fansen i hela England. Inget annat lag i Premier League har en sådan stor uppbackning som Newcastle. Det märks redan när spelarna kommer in på planen till tonerna av låten ”Local Hero”.
Newcastle United FC köptes för 300 miljoner pund av ett konsortium som leddes av den saudiska regeringen. Därmed blev ”Magpies” världens rikaste fotbollsklubb genom en enda transaktion. Man förstår att fansen redan nu drömmer om framtida Champions League-matcher på St. James’ Park. Du kan själv uppleva det när du bokar en unik fotbollsresa till Newcastle United med VoetbalTravel.
Vi har ställt samman en lista med några av våra bästa tips för att du ska få en oförglömlig fotbollsresa. Allt från praktisk information om St James’ Park till förslag på vad som är värt att se i Newcastle upon Tyne.
Legendariska St. James’ Park är äldre än själva klubben. Det har spelats fotboll här sedan 1880, först av Newcastle Rangers och därefter av Newcastle West End. Den sistnämnda klubben slogs sedan samman sin motståndare East End och bildade Newcastle United så som vi känner den idag. Arenans kapacitet utökades från 30 000 till 60 000 under klubbens glansperiod mellan 1900 och 1910, och St James’ Park blev den största arenan i England. Sedan början av 1920-talet har man endast gjort smärre renoveringar. Det engelska fotbollsförbundet förbjöd ståplatser på engelska arenor 1993 och kapaciteten minskades till 37 000 platser. Detta var givetvis på tok för smått för att man skulle kunna få plats med alla fans under hemmamatcherna. Klubben fick dock inte tillåtelse att bygga ut eftersom lokalbefolkningen motsatte sig det. Därför fanns det bara ett sätt att bygga ut: att göra arenan större på höjden. En extra våning byggdes på två av läktarna med plats för 52 305 sittande åskådare.
St James’ Park anses vara en av de mest imponerande engelska arenorna. Detta beror främst på de enormt höga Millburn- och Leazes-läktarna som är dubbelt så höga som de två övriga sidorna. Arenan höjer sig alltså högt över sin omgivning, även över katedralen. Det har också spelats en del internationella matcher här. Under EM 1996 spelades tre gruppmatcher här. Det förekommer även återkommande viktiga rugbymatcher här. Man har under flera år till och med haft planer på att utöka antalet platser upp till 70 000. Finansieringen har dock visat sig vara en stötesten. Med de nya ägarna kanske det dock kan bli möjligt att väcka liv i några av de här renoveringsarbetena.
St James’ Park ligger nära stadskärnan och är beläget cirka 800 meter norr om stadens centralstation. Det bästa sättet att ta sig till arenan är därmed till fots eftersom en promenad från stadens centrala delar till St. James’ Park tar knappa tio minuter. Du kan också ta dig hit med kollektivtrafik om du känner dig lat eller om du har svårigheter med att promenera.
Med tunnelbana
Det finns två tunnelbanelinjer i staden: den gula linjen och den gröna linjen. Båda stannar vid Monument och därifrån tar det ungefär fem minuter att promenera till arenan. Men du kan också byta till den gula linjen som går direkt till St James Park (första hållplatsen). Det tar dock antagligen längre tid att vänta än det gör att promenera den korta sträckan till arenan.
Med buss
Bewick Street ligger precis framför Newcastles centralstation. Här kan du hoppa på bussarna 36, 36B, 71, 87 och 88 som alla går till arenan.
Adressuppgifter för St. James’ Park
St. James’ Park
Newcastle upon Tyne, NE1 4ST
Storbritannien
Som vi redan nämnt har St. James’ Park en helt unik arkitektonisk utformning. Det går inte att hitta någon annan arena där två av läktarna är dubbelt så höga som de två övriga sidorna.
Du kan givetvis inte åka på fotbollsresa utan att ta en titt bakom kulisserna på St. James’ Park. Klubbens rundturer är oerhört populära och nästan alltid slutsålda. Om du vill vara säker på att komma med bör du därför boka denna i förhand på klubbens hemsida.
Den klassiska rundturen är den mest populära. Räkna med att den tar ungefär en och en halv timme.
Guidade visningar sker måndagar till fredagar mellan kl. 12.30 och 14.30, och på helgerna anordnas en tredje visning kl. 10.30. Det går inte att gå på guidade turer under matchdagar. Du får sällskap av en expertguide och ni besöker omklädningsrummen, pressrummet, spelartunneln och planen. Du får också göra ett besök på den allra högsta punkten på läktaren. Du bör definitivt inte lida av höjdskräck om du tänker göra detta! Priset är 15 pund för vuxna och 12 pund för barn.
Under helgerna mellan april och oktober kan man också boka en unik rundtur på taket.
Du kan hyra hjälm och kikare och klättra upp på taket till Milburn-läktaren. Detta är inte rekommenderat för den som är rädd för höga höjder. Den som våghalsig nog belönas dock med en helt vidunderlig utsikt över arenan och staden. Den här rundturen går av stapeln på lördagar och söndagar kl. 12 och 14. Priset är 20 pund för vuxna och 15 pund för barn under 16 år. Se till att boka i förväg eftersom de också de här turerna är väldigt populära.
Saint James’ Park ligger bara på ett par minuters promenadavstånd från Newcastles centrum där det finns mängder med barer och restauranger. Det finns också gott om supporterpubar i denna fotbollsgalna stad där det under matchdagar är fullpackat med fotbollsfans. Vi har valt ut några av de mest populära ställena för dig.
Denna pub på 7-8 Strawberry Place, som ligger mindre än 50 meter från St James’ Park, är något av en ikonisk supporterbar. Stället har en nästan legendarisk status bland supportrarna som under flera decennier har kommit hit för en öl och en hamburgare under matchdagarna. Väggarna är täckta av minnessaker och på övervåningen finns en övertäckt terrass. Stämningen är dessutom alltid trevlig och både hemma- och bortasupportrar kan träffas över en pint utan att börja bråka.
Den här baren, som tidigare hette Shearer’s bar, ligger inne på arenan och ägs av klubben. Det är en äkta sportbar med ett trettiotal skärmar som sänder matcher. Många supportrar kommer hit för att se en match och ta en öl innan de beger sig upp på läktaren för att se Newcaste-matchen. Den här baren kan vara bra att känna till eftersom de som bokar en rundtur på arenan får en ganska hyfsad rabatt på de fantastiska rätter som serveras här.
Den här traditionella puben ligger mitt i stadens centrum, nära slottet (på 7 Akenside Hill). Det är en typisk engelsk kvarterspub som i årtionden har behållit sin egen stil mitt bland alla nya trendiga kaféer. Den har också kommit att bli en plats där fotbollsfansen träffas och umgås på matchdagarna. Här finns ett stort utbud av enkla ölsorter, men också smakfulla rätter som matchar det hela perfekt.
Den här sportbaren ligger inne på Sandman Signature Hotel, som är beläget mindre än 100 meter från planen. Här kan du följa alla sportevenemang på någon av de 32 skärmarna medan du samtidigt kan blicka ut över St. James’ Parks läktare. Det kan visserligen bli ganska trångt här under matchdagar, men miljön är trevlig och stämningen avslappnad. Kycklingvingarna är världsberömda och på en Wing Wednesday (”ving-onsdag”) kostar de bara 45 pence styck. Det rekommenderas starkt att du bokar.
Klubbens historia går tillbaka till slutet av 1800-talet. Det fanns då två bittra rivaler som spelade i staden: Newcastle East End, som spelade på Chilllingham Road, och Newcastle West End, som spelade på St James’ Park. Den senare klubben gick i konkurs 1892. East End värvade några av deras spelare och fortsatte att spela på St James’ Park. Den bytte namn till Newcastle United FC samma år för att inrätta en klubb för alla som bodde i Newcastle.
Snart blev den nya klubben enormt framgångsrik och ledde den engelska ligan. Newcastle United vann ligatiteln 1905, 1907 och 1909. Man tog sig också till FA-cupfinalen fem gånger under samma period och vann en av dem. Klubben vann ligatiteln för fjärde och sista gången 1927. Därefter bleknade deras framgångar.
Det var inte förrän på 1990-talet som Newcastle återigen blev ett lag att räkna med. De leddes av managern Kevin Keegan och hade toppspelare som Alan Shearer, David Ginola och Les Ferdinand, och klubben slutade två gånger som tvåa i Premier League. Därefter började Newcastle sakta med säkert försvinna bort från den engelska fotbollseliten. Trots det enorma stödet från fansen förblev Newcastle alltid instabilt. Tränare och managers avlöste varandra i snabb följd och man drabbades till och med av två nedflyttningar. Numera hoppas fansen på att en ny framgångsrik era tar sin början under kommande år tack vare de nya och extremt rika ägarna från Saudiarabien.
Newcastle United FC:s klubbhjältar är Alan Shearer, Jackie Milburn, Joe Harvey och Sir Bobby Robson. Dessa fyra klubblegendarer har alla en varsin staty på arenan.
Klubbens största rival är närliggande Sunderland, och de två klubbarna bildar Tyne-Wear-derbyt. Klubbarna ligger bara tjugo kilometer från varandra. Rivaliteten mellan de två städerna sträcker sig dock mycket längre än bara till att handla om fotboll. De båda städerna har varit i strid med varandra under betydande historiska perioder, till exempel under engelska inbördeskriget 1642. Rivaliteten på fotbollsplanen tog sin början 1901, då en match mellan de två städerna avbröts av att 120 000 supportrar ville se matchen på St James’ Park. Det uppstod massupplopp med ett stort antal skadade som följd. Under senare tid har inbördes strider emellanåt lett till ordningsstörningar.
Newcastle Uniteds andra motståndare är Manchester United, Middlesbrough och Liverpool. Rivaliteten leder dock knappast till några problem.
Newcastle United har ett av den europeiska fotbollens vackraste och mest speciella klubbmärken. Märket har stora likheter med Newcastles stadsvapen. Här skymtar slottstornet från normandisk tid där det kungliga lejonet vinkar och St George-flaggan vajar. Lejonet symboliserar framgångarna för staden som belägrades flera gånger av skottarna och ändå lyckades klara sig. De två sjöhästarna symboliserar stadens anknytning till havet. De håller upp en sköld med klubbens svarta och vita färger. Längst ner finns klubbens namn skrivet på ett blått band. I en tidigare version av märket syntes också en skata. Fågeln finns inte med i den nuvarande versionen, men den har ändå gett klubben smeknamnet ”The Magpies” (”skatorna”).
Under sina första två år utgjordes klubbens matchdräkt av en röd tröja och vita shorts, vilket var samma färger som hos föregångaren East End. År 1894 bestämde sig klubben för att byta till sina nuvarande klubbfärger: en tröja med svarta och vita vertikala ränder, svarta shorts och svarta strumpor. Den här matchtröjan var ursprungligen East Ends bortaställ. Den ska ha valts för att tillmötesgå de tidigare West End-fansen som inte gillade att klubben fortsatte att spela i sina gamla rivalers färger efter sammanslagningen. Newcastle United FC har fått smeknamnet ”The Magpies” (skatorna’) på grund av de färger som klubben spelar i. De här klubbfärgerna är dessutom ganska unika i England. Det är bara Notts County och Grimsby Town som har samma färger, men båda dessa spelar mycket längre ner i ligasystemet.
Newcastle upon Tyne är en pulserande stad med en befolkning på 300 000 invånare, varav 25 000 studenter. Staden grundades av den romerske kejsaren Hadrianus. Efter att Newcastle hade totalförstörts av normanderna 1080 byggde man upp ett träslott. Alltsedan dess går staden under namnet ”New Castle” (”nya slottet”).
Newcastle är också mycket omtyckt av turister som besöker staden efter att ha gjort en båttur, och det är även en studentstad. Det finns också mängder med restauranger och turistattraktioner så du kommer inte ha tråkigt en enda sekund här. Vi har ställt samman en lista över några av höjdpunkterna.
Statyn ”Angel of the North” har blivit en symbol för Newcastle-området och ligger på en kulle nära grannstaden Gateshead. Det är Storbritanniens största skulptur, och konstnären Antomy Gormley använde 200 ton stål för att göra den. Statyn är 20 meter hög och vingarna på den är 54 meter långa. Det innebär att vingarna är vidare än vad frihetsgudinnan i New York är hög! Du tar dig dit med buss 21 från hållplatsen High Level Bridge North End, som ligger precis bredvid centralstationen. Efter en 20 minuter lång resa kliver du av vid hållplatsen Durham Road-Deneford, och därifrån är det ytterligare en promenad på fem minuter. När du går där kommer du snart se statyn som tornar upp sig utmed vägen.
Floden Tyne delar av Newcastle från Gateshead. De båda städerna binds samman av sju broar. När du går längs boulevarden (kajkanten) har du en fantastisk utsikt över dessa arkitektoniska sevärdheter. Den mest kända är Tyne Bridge (1928, en kopia av Sydney Harbour Bridge) och Millenium Bridge (2001). Den senare ser extra imponerande ut när den öppnas. Den lutar i sidled, vilket får det att se ut som om bron blinkar mot dig. Även High Level Bridge och Swing Bridge är tillräckligt uppseendeväckande för att locka entusiaster från hela världen till Newcastle. När du promenerar längs boulevarden kan du stanna till på någon av de många trevliga terrasserna vid flodstranden.
Denna medeltida fästning ligger mitt i stadskärnan och är belägen precis på samma plats som den träfästning som gett Newcastle sitt namn. Den ersattes av detta stenslott omkring 1175. Än i dag kan man se slottets stenfäste och porthus. Tornet återfinns också på Newcastle Uniteds märke. Från slottstornet har man en fantastisk utsikt över både floden Tyne och stadens centrum. Inne i slottet finns ett museum, en undervisningscentral och en presentbutik. Inträdet kostar 8,75 pund för vuxna och 5,25 pund för barn.
Denna gamla övertäckta saluhall i viktoriansk stil ligger mitt i stadens centrum. Den vackra hallen uppfördes 1830 som Europas största täckta marknad. Här samsas små genuina butiker med matställen. Du kan hitta allt här: frukt, grönsaker, charkuterier, frisörer, klädbutiker, antikvariat och delikatesser. Du tar dig hit på bara några minuter från de gula och gröna tunnelbanelinjerna.